Taaskasutus: Ajalehest korv

Tere, siin Janne ning jätkame endiselt ajalehtede taaskasutusega. Tore teema ju! Nagu näha, vanapaber on üks äärmiselt avarate võimalustega taaskasutusvahend. Korvide punumist olen ma ammu soovinud proovida, kuid siiani polnud piisavalt motivatsiooni. Nüüd võtsin aga kätte ning see on sõltuvust tekitav!
 Korvide punumise viise on väga erinevaid. Mina näitan esimesena, kuidas punuda ümarat korvi.



Tööprotsess

Esiteks on vaja keerata paberist pulgad, nagu eelnevates ajalehe kasutuse postitustes näidatud.
Mina võtsin ajalehe pikkupidi ette, tegin pooleks ja veelkord pooleks, lõikasin ribadeks. Pulkade keeramiseks on hea kasutada üsna peenikest vahendit, minul oli selleks nr 2 suurus kudumisvarras (samuti võib sobida nr 2,5). Jämedama vardaga jäävad pulgad liiga paksud ja hiljem on halb nendega punuda.
Ümara korvi jaoks aseta pulgad nii nagu näidatud fotol 1.  Hea on punutise algus mõneks ajaks pressi alla jätta, et see jääks tugevamini kokku hoidma.
Seejärel ühenda kaks pulka omavahel, et oleks pikem. Selleks suru üks pulk teise pulga otsa (mina kasutan ka liimi). Seejärel murra kokku, et tekiks aas ( foto 2). Aja üks neljane pulkade punt aasast läbi ja hakka järjest punuma - üks pulk alt, teine pealt. Mina punusin ühe ringi ära ja võtsin siis uuesti lahti. Siis on pulgad juba piisavalt pehmed, et uuesti punudes saab seda teha tugevamalt. Teise ringi ajal tõmba neid neljaseid punte niimoodi eemale, et nad jääksid nagu päikesekiired, mitte sirgelt (foto 3).
Punu järjest ringiratast edasi. Kui punutavad pulgad jäävad liiga lühikesteks, siis ühenda nende otsa uusi. Punu nii palju, kui laia korvi soovid. Punumise lõpetades pista otsad punutise vahele. Hea oleks ka korvi põhi mõneks ajaks pressi alla panna, et see jääks ühtlane ja lame, mitte ei hakkaks kõikuma (foto 4).



Ühtlase korvi saamiseks soovitatakse kasutada vormi, mis oleks sama lai kui põhi. Selleks sobib kasvõi mõni kauss, lillepott, ämber vms. Vorm asetatakse punutud korvipõhja peale ning selle ümber hakatakse punuma. Mina vormi ei kasutanud.
Painuta korvipõhjast välja ulatuvad osad üles. Ühenda kaks pulka omavahel ja murra kaheks (foto 5). Punumine jätkub sarnaselt nagu põhja puhul, kuid nüüd punu ümber iga pulga, mitte ümber nelja pulga (foto 6).
Punu nii kaua, kuni saavutad soovitud serva kõrguse. Kui tugipostid, mille ümber punud, lühikeseks jäävad, siis võid ka neid pikendada, ühendades uued pulgad. Kui korv on saavutanud soovitud kõrguse, lõpeta punumine ja torka mõlemad otsad punutiste vahele. Tugipostide alles jäänud osad lõikasin mina ära. et äär inetu ei jääks. Võtsin kaks pulka, keerasin need omavahel kokku (palmikusse). Panin korvi äärele liimi ja kleepisin palmiku mööda äärt kinni, abivahendiks kasutasin pesunäpitsaid, et palmik kenasti vastu korvi äärt oleks. Lasin tööl mõnda aega nii seista ja liimil kuivada.
Ja ongi korv valmis!

Värvimiseks kasutasin mina tavalist seinavärvi, kuna hetkel polnud muud käepärast.
Korvile lisasin kaunistuseks dekupaaž tehnikas liblikaid. Võtsin salvrätiku kihid lahti ja rebisin ettevaatlikult soovitud elemendid välja. Kuna mul polnud ka spetsiaalset salvrätiku lakki, siis kasutasin PVA liimi. Asetasin liblika korvile ja kandsin pintsliga õrnema kihi liimi liblika peale. Nii, et see kinni jääks piisavalt. Kui mõni koht tundubki kergelt lahti, pole hullu. Kuivades jääb kõik kinni.
Järgmiseks on plaan ette võtta juba suurem korv - koos kaanega! :)

Share this:

ABOUT THE AUTHOR

Terekest! Maailm on täis nii palju huvitavat, et iga päev saab midagi uut õppida. Meie suurimad õpetajad on lapsed. Meie peres kasvab kolm päiksekiirt, kolm suurt isiksust, tänu kellele on iga päev üks suur väljakutse ning seiklus. Lisaks lastele huvitun käsitööst, meisterdamisest ning paljust, paljust muust

0 comments:

Postita kommentaar